Eccomi di nuovo in viaggio in cerca di nuove avventure. Ma che avventure...in cerca di qualche piatto particolare che si cucina in speciali occasioni. E l'occasione é data dalla festività di Tutti i Santi nel quale giorno nella mia città di origine (Palazzolo Acreide, in provincia di Siracusa) era usanza preparare la "pasta con le noci" che mia moglie, immancabilmente, mi ha cucinato. Sono sicuro che ancora oggi quelli della mia età (ultra settantenne) conservano questa tradizione. Altrettanto non posso dire delle nuove generazioni essendo ormai stabilito, da oltre sessantanni, a Siracusa mia città d'adozione. Ed ecco quello che ho scritto in proposito:
LA PASTA CCU LI NUCI
(RICETTA PAESANA)
La pasta-ccu li nuci è ’na-rricetta
ca rê muntagni ’i Palazzolu scinni
a-cca-bbi ricu comu idda s’assetta
pi-ggustalla e lu megghiu i-ridda avinni.
A-ssecunnu ri quantu su’ ’i ’mmitati
si mettunu nô furnu ’mpoch’i nuci’
pi-ffalli nesciri belli caliati
e-ppoi scaccialli e-ppulizzialli â luci.
Ccu ’nu muttaru ’i chiddi antichi poi
si-cci runna ‘na-bbona scanigghiata
pi-ffanni ’na-bbella sfarinata…e-sse-bboi
cu-ssali finu-cci runni ’na cunzata.
‘Na pinna ’i pasta ri-ggià s’ha-ppriparatu
secunnu n’antica-ddivuzzioni
comu li mattri a-nnui an’amparatu
e a-ttagghia e-llassa fatta-ccu attinzzioni.
Na ’stu frattempu s’ha-mmisu’ncap’u sucu
cu lu ’strattu ri ’na vota…cunzatu
pittinicch’i maiali, sausizza,
canni vaccina, sassa e-mmacinatu.
Ogni-ttantu n’occhiu si-cci runna
e-ss’assaggia pi-bbiriri com’eni
lu sucu abballa…comu fussi unna
na la pignata ca lu ciauru teni.
La taula è –ggià pronta…priparata
ccu ’na-bbuttigghia ’i vinu…’i chiddu-bbonu
s’ampiatt’a pasta…ca veni cunzata
cu ddu sucu…ca si-cci-assetta ntronu.
Si pigghiunu li nuci e-ccu abbunanza
si sbruvulinu…senza fanni sfritu…
s’allenta la curria…e ora panza…
fatti visazza…e-bbon appititu.
Siracusa, 01/11/2010 - ore 18.50
Nessun commento:
Posta un commento